HISTORIA

maj 27, 2016

Historia

Borlänge Kammarkör bildades 1979 och bestod då av musikskolans lärare, men sedan dess har vi utvecklats till en mycket blandad kör. Många äventyr har vi varit ute på under alla dessa år. Från medverkan i Rhapsody in Rock och Carmina Burana till samarbeten med artister som Vocal Six, Lars Roos och Bröderna Rongedal. Vårt signum har alltid varit den oerhört breda repertoaren och den aldrig sinande kärleken till musiken. Sångglädjen och glimten i ögat har gett oss en speciell nisch i Borlänges kulturliv. Och så lär det förbli även i framtiden.

2017

Sing! – Vårshowen blir ett fyrverkeri av blandade sånger, genrer, artister och spex med Denise Hellander som tillförordnad dirigent.

Catulli Carmina & Carmina Burana – Dalhalla Opera sätter upp Carl Orff’s välkända verk Carmina Burana tillsammans med det sällan framförda syskonverket Catulli Carmina, och vi medverkar som en del av den sceniska operakören. Tillsammans med  Dalasinfoniettan och professionella operasolister agerar vi på scen bland eldkastare. En upplevelse som varken vi eller publiken någonsin kommer att glömma.

Julstämning – Vi sjunger in julen med klassiska julsånger och Carols från olika håll i världen, för ett fullsatt Hagakyrkan. Den här gången under ledning av Denise Hellander som ordinarie dirigent.

2016

Om bakfoten – Kammarkören får till vårshowen sällskap av Dalaviolinisterna. Att Maximteatern fylls till brädden av musikälskare har vi inte fått om bakfoten. 

Sommartoner – I år tog vi vår traditionella vårkonsert på turné till Väddö för en konsert tillsammans med Väddö kyrkokör och vår favoritorganist Melker Stendahl.

2015

Det hettar till.. Borlänge Kammarkör kryddar med brass – Kammarkören och dess husband får förstärkning av saxofon, trumpet och trombon. Vårshowen slutar med en dansande publik.

Örongodis – konsert tillsammans med Lars Roos i Missionskyrkan.

En julgåva – En gammeldags julkonsert i Stora Tuna kyrka med gästsolisten Caroline Rendahl.

2014

Dödskul – Kören söker efter meningen med livet genom hårdrock, filmmusik, hymner och jazz. I närvaro av den kladdkakeälskande Döden.

God Jul med Rongedal – Kören önskar god jul tillsammans med bröderna Henrik och Magnus Rongedal i Stora Tuna kyrka. En kyrka fullsatt till sista reservstolen.

2013

What’s app – Med hjälp av en ganska buggig mobilapp reser kören i tid och rum. Kloster, 60-tal, djungel, Brage-match på vallen och mycket mer.

David tar över. På hösten 2013 startar körens samarbete med David Lundblad.

Rofyllt – en saga lagd i lönn. Höstkonsert i Missionskyrkan. Vi framför bland annat musik av Michael Waldenby; Ale stenar och Sju nya motetter.

2012

Varité Vaduvill – Kören med gäster bjuder på ett varierat program på Cozmoz. Bland anant dans, akrobatik och tankeläsning.

Vårtoner i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.

Dirigentbyte. Efter 21 år med Kammarkören lämnar Anette Sund över taktpinnen till Tobias Nilsson.

Konsert med Vibafemba – Lingonben, Bara sport, En månskensnatt på slottsbacken, Älskar du mig än och mycket mer stod på programmet.

2011

Engelsk musik för kör och orgel – Konserter tillsammans med organisten Anders Inge. Musik av bl a Parry, Elgar och Tavener samt Waltons Coronation Te Deum.

Vårfestival till Jussi Björlings minne. Tillsammans med Borlänge Orkesterförening och Borganäskören sjöng vi tre av Verdis operakörer.

Star Spangled – Årets vårkonsert tog oss över Atlanten till gospel, line dance, 50-talsrock och glittrande Broadwaymelodier.

2010

Vårfestival tillsammans med Borlänge Orkesterförening, Borganäskören och solisten Camilla Sörman.

Viva Italia! Höstens underhållningskonsert på Cozmoz. Publiken njöt av god italiensk mat och italienska sånger – både opera och populärmusik.

2009

Julkonsert i Dalhalla – Vi medverkade tillsammans med ca 250 sångare från Dalarna i Dalhallas julkonsert med Charlotte Perelli och Lasse Kronér.

Jubileumskonsert med “The arrow and The Song” av John Høybye med Thomas Alm som saxofonsolist.

Årgång 1979 – vårkonserten bestod av musik från 1979. Hasse Lundin från P-Floyd medverkade som gästsolist.

2008

P Floyd – Kören deltog i två härliga föreställningar i Dalhalla under tributebandet P Floyds hyllning till Pink Floyd.

Dalarnas Körfestival – Tillsammans med festivalkörerna framfördes “Förklädd Gud” av Lars Erik Larsson under körfestivalen i Falun i maj.

Kram – Årets vårkonsert bjöd på kramvänlig musik av bl a Ted Gärdestad, Beatles och Stevie Wonder.

2007

Mozarts Requiem i Stora Tuna kyrka tillsammans med Jakobskören och Borlänge Orkesterförening. Solister var Katarina Frogner, Carolina Bengtsdotter-Ljung, Torbjörn Cervin och Daniel Viklund.

Eldfängd – vårkonsert med elden som tema. Musiken spände över ett vitt fält från Mozart och Verdi till Springsteen och Jerry Lee Lewis.

Nils Lindberg A Christmas Cantata. Konserter i Falun, Borlänge och Gagnef tillsammans med Tuna Brass och solisterna Åsa Nordlund och Torbjörn Cervin.

2006

Scendrag – vårkonsert med koreografi av Senko Rucnov. En fartfylld konsert med känd schlager- och popmusik.

Invigning av PM 12 på Kvarnsveden Pappersbruk. Inför en stor publik sjunger vi bl a ledmotivet till det nyskrivna Paper Movement av Olov Helge och vår hittills vackraste version av Åhléns Sommarpsalm

Körfestival i Fredrikshamn, Danmark. Körer från Sverige, Danmark, Norge och Lettland framför tillsammans under John Høybyes ledning hans verk Lysvår.

2005

Ernst – vårkonsert där vi uppmärksammar Maximteaterns 100-årsjubileum. Christer Halfvarsson medverkar som teaterspöket Ernst.

Ett bondbröllop av August Söderman framförs den 6 juni på Gammelgården i Borlänge.

Jesus Christ Superstar i Dalhalla. Uppsättningen regisseras av Oskar Bly som också innehar huvudrollen.

2004

Melodiverse – vårkonsert med musik av bl a Povel Ramel, Blood, Sweat & Tears, Stevie Wonder, Andrew Lloyd Webber, Carl Orff, Robert Broberg, Guiseppe Verdi och Sting.. kort sagt – melodiverse!

Duke Ellingtons Sacred Concerts tillsammans med Falu Storband i Kristine kyrka i Falun.

Gaudete – Anders Öhrwall – julkonsert i Hagakyrkan, Borlänge.

2003

The Movie – vårkonsert med filmmusik av alla de slag; T.o.m banjoduellen ur Den sista färden blev en duell för körsångare…

Duke Ellington Sacred Concerts med Falu storband. Konserter i Borlänge, By och Gagnef. Solist var Åsa Nordlund.

2002

Absolut Knätofs – all musik i årets vårkonsert har på ena eller andra sättet anknytning till Dalarna.

Korvologi – tillsammans med blåsorkestern 63:an uruppför vi Per Haglinds verk för blåsorkester och kör.

2001

Återvinning – gamla körmedlemmar och Frostbrunnssextetten är gäster när vi firar 20-årsjubileum, fel år…

Joseph Haydns Årstiderna – konsert i Dala Järna kyrka tillsammans med flera Dalakörer och DalaSinfoniettan.

Raphsody in Rock! Robert Wells gör åtta föreställningar i Dalhalla och Borlänge Kammarkör står på scenen under samtliga!

2000

Släpp sångerna loss, det är vår! Vår och vårkänslor blev årets tema: Their hearts were full of spring, Som ett blommande mandelträd…

1999

I takt med tiden – milenniumskifte och vårkonserten startar med gregorianska melodier och slutar med årets kyrktechno: ERA:s Ameno.

Die Schönheit der Erde – konsert med svensk musik i Müncheberg utanför Berlin.

Vocal Six har en workshopshelg med kören, vilken avslutas med en konsert i Teknikdalen.

1998

Bit för bit – multimedia och olika sätt att kommunicera var temat för vårkonserten. Allt ackompanjemang sköttes av en dator.

Bortom havet – konsert med Peter Lundblad och Sam Bengtsson på Maximteatern.

Julkör(v) och Tomteblås(s) –
julkonsert med blåsorkestern 63:an på Palladium i Borlänge.

1997

Håll drömmen vid liv – vårkonsert med låtar om brandsoldater, sjuksköterskor, Fantomen och James Bond… våra idoler och drömmar.

Ur svenska hjärtans lagoma djup – konsert på körstämman i Skinnskatteberg då kören vann vänföreningens stipendium för bästa konsertidé.

1996

Ur svenska hjärtans lagoma djup – vårkonserten skojar med det svenska… folkmusik, midsommar, älgjakt och jantelagen…

Från mörker till ljus – konsert i Stora Tuna kyrka med musik av bl a Bruckner, Rutter och Rachmaninoff.

1995

Skenet bedrar – vårkonsert på Maximteatern. Vita handskbeklädda händer belysta med UV-ljus och bra gung.

Falu storband möter Borlänge Kammarkör i Kristinehallen i Falun. Bl a arr för kör och storband av Anita Kerr.

1994

Folkes Café – kören uppmärksammar Borlänges 40-årsjubileum med musik från varje årtionde. Konserten blev en succé och fick göras i repris.

Falu Storband möter Borlänge Kammarkör med delar av Ellingtons Sacred Concerts och arr för kör och storband av Anita Kerr.

1993

Det ljuva livet – vårkonsert från vaggan till graven, från När lillan kom till jorden till When I´m 64.

Misa Criolla tillsammans med kören After Lunch i Jakobs kapell och Hedemora kyrka.

1992

Kammarkören går till sjöss – vårkonsert i Gamla Tingshuset.

1991

Anette Sund tar över. Under Anettes ledning gör sig kören känd, särskilt för de underhållande vårkonserterna som drar fulla hus på Maxim.

1989

Vårshowen föds. Stig Eklund inledde en tradition innan han gick bort 1989. En vårcaprice, en vårkonsert som senare utvecklats till vad som idag är ett av körens kännetecken – vårshowen.

1979

Kören bildas. På initiativ av musikdirektör Stig Eklund, dåvarande rektor för Borlänge Kommunala Musikskola, startar Musikskolans lärare Borlänge Kammarkör.